Πλάτων: Φιλόσοφος αλλά και διακεκριμένος παλαιστής

(14.12.2012)
Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τη λέξη «φιλοσοφία» χωρίς να έρθει στο νου του ο Πλατών αλλά ποιος θα σκεφτόταν ότι ο ιδεαλιστής φιλόσοφος είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό και κάλλιστα με ένα όχι και τόσο ευγενές άθλημα, την πυγμαχία. Αυτή την άγνωστη πτυχή του επιφανή Αθηναίου πολίτη θα αποπειραθεί να διαφωτίσει ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπερκλεϊ Στίβεν Μίλερ, αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίλερ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επιστημονικής του έρευνας για την άγνωστη ζωή του Πλάτωνος στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ακαδημία Πλάτωνος: Τεκμήρια και ιστορικές μαρτυρίες» που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Κεντρικό αντικείμενο μελέτης του Μίλερ είναι μια προτομή του αθηναϊκού φιλοσόφου που βρέθηκε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην οποία παρουσιάζεται μία ταινία στερεωμένη στα μαλλιά του και πιθανολογείται ως μια ένδειξη ότι ο Πλάτων νίκησε σε κάποιους αθλητικούς αγώνες της εποχής του. Οι ιστορικές πηγές παρουσιάζουν τον Πλάτωνα να έχει συμμετάσχει στα Ίσθμια και στους Δελφούς ενώ δεν αποκλείεται να έχει διακριθεί ως Ολυμπιονίκης το 408 πχ παρά το γεγονός ότι το όνομα του δεν σώζεται σε κάποια σχετική γλυπτή αναφορά. Παρόλα αυτά ο Στίβεν Μάρτιν δεν αποκλείει την πιθανότητα οι νικήτριες κορδέλες στην σχετική προτομή να αποδίδουν τιμητικά την ευρύτερη πνευματική συνεισφορά του κορυφαίου φιλοσόφου με όρους πρωταθλητικών τιμών.
Μεταξύ άλλων, μια ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου αναμένεται να είναι άφιξη της Ντανιέλα Μαρκάντι από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο που θα εκθέσει τεκμήρια σχετικά με την λατρεία των ολύμπιων θεοτήτων γύρω από την Ακαδημία του Πλάτωνος. Η σημασία αυτής της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει πως οι τρόφιμοι της Ακαδημίας συνδύαζαν τις παγανιστικές δοξασίες παράλληλα με την αναζήτηση της έλλογης Αλήθειας.

Πηγή: koolnews.gr