Ημερίδα "Πλατωνικά Ριζώματα στη Σύγχρονη Μουσική-Platonic Rhizomes in Contemporary Music"

16/09/2014, Υπαίθριο Θέατρο, Αρχαιολογικού Πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνος

Η ημερίδα «Πλατωνικά Ριζώματα στη Σύγχρονη Μουσική» και ιδιαίτερα στη μουσική δημιουργία με Υπολογιστή (Computer music), αποτελεί ένα φόρο τιμής στη συνεισφορά του Πλάτωνα στη διατύπωση της Ιδέας περί των μαθηματικών βάσεων της Μουσικής όπως αυτή διατυπώνεται στον Τίμαιο, στην Πολιτεία και τους Νόμους. Αφορά δε στην επίδραση της εν λόγω πλατωνικής ιδέας στο έργο συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας όπως οι Ιάννης Ξενάκης, Ανέστης Λογοθέτης, κ.α.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο θέατρο του αρχαιολογικού πάρκου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την τοποθεσία στην οποία κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η Ακαδημία του Πλάτωνα.
Στη συνάντηση αυτή θα μιλήσουν, για τη διαχρονική αξία της Πλατωνικής θεώρησης της μαθηματικής δομής της μουσικής, εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της Σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές και μουσικής πληροφορικής, όπως οι J.C.Risset, J.Chowning, C.Barlow, C.Lippe, P.Nelson, M.Solomos, M.Novak, G.Assayag, A.Discipio, A.Marsden. Τη συζήτηση συντονίζουν οι Αναστασία Γεωργάκη (Επίκουρη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ) και Ιάννης Ζάννος (Αναπλ. Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Θα ακολουθήσει ακρόαση έργων, συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το έργο του Ιάννη Ξενάκη "Ο Μύθος του Ηρός" (1977-1978) καθώς επίσης και το έργο GLOBUS (1978) του Ανέστη Λογοθέτη, ο οποίος στα έργα του έχει κάνει εκτενείς αναφορές στους Πλατωνικούς διαλόγους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ΕΛΚΕ στο πλαίσιο της Πράξης «Ακαδηµία Πλάτωνος - Ανάπτυξη της Γνώσης και Καινοτόµων Ιδεών», η οποία υλοποιείται µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από Εθνικούς Πόρους.