Ημερίδα μια πόλη ένα σχολείο: Μαθήματα Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα

(15.12.2013)
Μπορεί μια ανοιχτή πόλη να γίνει «σχολείο»; Τι σχέση έχει το αστικό τοπίο και πολιτισμός; Σ' αυτές τις ερωτήσεις και πολλές άλλες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα: «Μια πόλη, ένα σχολείο: Μαθήματα Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα». Την ημερίδα συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – ΑΜΚΕ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μεσα σε ένα σύγχρονο οικιστικό περιβάλλον εξελίσσεται μια ιστορία χιλιάδων ετών. Τα σύγχρονα κτίρια, τα διαχρονικά μνημεία, τα πάρκα, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα σοκάκια διηγούνται σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία τους και τους οδηγούν σε νέα μονοπάτια σκέψης, δημιουργίας και προβληματισμού. Στον ιστό της πόλης υπάρχουν τα περισσότερα μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χώροι δημιουργίας και έκφρασης. Το καθένα από αυτά έχει μια ζωντανή παρουσία και παρέχει στους επισκέπτες εξαιρετικές ευκαιρίες και δυνατότητες μάθησης και αναψυχής.
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μια πόλη γίνεται ένα ανοικτό σχολείο για όλους και τη συμβολή του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών στην εκπαίδευση, είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για φοιτητές, είτε για ενήλικες Έλληνες και ξένους, είτε για τις ομάδες ατόμων με ξεχωριστές ικανότητες. Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές των φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και η μεταφορά της εμπειρίας των ατόμων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να παραχθούν νέες προτάσεις που θα ενισχύσουν τις συνεργασίες των χώρων του πολιτισμού μεταξύ τους και θα διευρύνουν τη συμμετοχικότητα των εκπαιδευομένων.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο δημοσιότητας των δράσεων: «Θερινά Σχολεία για Έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων και μαθητές σχολείων Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας» που υλοποιήθηκαν το 2012 και το 2013 στο πλαίσιο της πράξης «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – ΑΜΚΕ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης και σε σύμπραξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Πηγή: localit.gr