Ημερίδα στη Στέγη: «Σώμα και Πνεύμα, η δυναμική μιας αντίθεσης»

(14.11.2013)
Ημερίδα με θέμα «Σώμα και Πνεύμα: η δυναμική μιας αντίθεσης» διοργανώνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλία «οι Διάλογοι των Αθηνών» και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην ημερίδα θα διερευνηθούν θέματα που άπτονται των συγκλίσεων και των αποκλίσεων που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες και μέχρι τις μέρες μας γύρω από τη σχέση σώματος και πνεύματος και την έκφραση αυτής της σύνθετης αντιπαλότητας μέσα από την τέχνη στις πιο υψηλές αλλά και τις πιο αγοραίες μορφές της στην Ιστορία, τις Επιστήμες και την Τέχνη.
Μια ημερίδα που εστιάζει στις ιστορικές και σύγχρονες θέσεις και αντιλήψεις για τη σχέση πνεύματος και σώματος στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και παιδεία. Κομβικό σημείο αποτελεί ο 20ός αιώνας, όπου ο καταναλωτισμός εστιάζει στο σώμα και την ύλη αποσχισμένα από την πνευματική τους διάσταση (είτε με την έννοια της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης είτε με την έννοια της ιερότητας).
Σήμερα, όπου η κοινωνία του καταναλωτισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, πιθανώς να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη ανατροπής, που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο προσεγγίσεις της ύλης και του πνεύματος που συνδέονται με την παράδοση της ελληνικής σκέψης στη διαχρονία της.
Η ημερίδα «Σώμα και Πνεύμα: Η δυναμική μιας αντίθεσης» αποτελεί τη συνέχεια των «Διαλόγων των Αθηνών», που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Νοέμβριο του 2010, σε συνεργασία με το Institut de France, την Accademia dei Lincei, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και την Ακαδημία Αθηνών και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Η έναρξη των «Διαλόγων των Αθηνών» αποτέλεσε ένα σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός με διεθνή απήχηση και εμβέλεια, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτομα.
Οι «Διάλογοι» συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού, Athens Dialogues e-journal, το οποίο επιμελείται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center of Hellenic Studies) του Πανεπιστημίου Harvard με επικεφαλής τον καθηγητή Gregory Nagy. Η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά για τους Διαλόγους φιλοξενεί τα κείμενα των ανακοινώσεων, τις παρουσιάσεις τους αλλά και τον ανοιχτό διάλογο επιστημόνων και κοινού σε μία εφαρμογή που σηματοδοτεί τη νέα εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με συνδέσεις περιεχομένου και προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι:
Andrew Louth: Επίτιμος Καθηγητής Πατριστικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Durham
Algis Mickunas: Επίτιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Ohio University
Urοs Τ. Todorovic: Θεολόγος - Εικαστικός, Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sydney και Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στέλιος Βιρβιδάκης: Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Λίνα Νικολακοπούλου: Στιχουργός

Η ημερίδα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης». Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.
Πληροφορίες
Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα από την εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Πηγή: in.gr